بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum
Selamat Berkunjung ke Blog Fatin Rahmat!

Thursday, May 26, 2011

Aku rindu Mereka.

dah berzaman tak update blog. tetibe tadi rase macam nak share satu kisah. ini kisah family yang melibatkan pakcik aku. atau lebih detail, abang kepada mak aku. alkisahnya, pakcik aku nie dah kahwin tiga(3). bukan bermadu, tapi kahwin cerai. mungkin jodoh tak lame kann. tapi setakat nie, anak-anak die dah ade lapan(8) orang. hebat!

kisah dengan isteri pertama pakcik aku nie, memang banyak kenangan. yelaa isteri pertama kan. lame diorang bersama. diorang dikurniakan empat(4) orang anak perempuan. tapi tak tahu laa mane silapnye. mungkin mase tu pakcik aku terlalu sibuk dengan outstation. mungkin. tapi kami terima seadanya perpisahan diorang. cuma yg aku terkilan, lepas penceraian pakcik aku, anak-anak die langsung tak datang jenguk. bukan saja diorang tak jenguk pakcik aku, tapi mase raya pun diorang tak balik kampung. arwah atuk aku meninggal pun, diorang tak datang. sampai macam tu sekali diorang bencikan semua family pakcik aku. apa salah kami?

kalau parent ade masalah pun, jangan lah buang family macam tu je. pakcik aku tu still bapak korang tahu? korang nak kahwin pun, cari bapak korang jugak kan? dulu kite membesar skali. asal balik kampung, main ngan korang. sebab korang je sepupu perempuan mase tu. tapi sekarang? dah hampir 10 tahun tak jumpe korang. mane korang hilang? kenape hilang macam tu je? benci sangat dengan kami?

aku taknak hina korang. tapi setahu aku dulu, korang lah sedara yg paling dibanggakan sebab korang lah antara yg pandai. keputusan cemerlang. masuk asrama penuh. aku pun same lah dulu! tapi sebab korang tua sikit dr aku. so korang menjadi contoh utk kitorang. tapi ape guna kepandaian korang? belajar pandai-pandai. aku dengar dah belajar sampai oversea. tapi korang tau ape hukum putuskan silaturrahim? ade belajar tak? 

tapi Allah Maha Kuasa. diorang nak tunjuk yg diorang boleh hidup tanpa bapak. tapi diorang silap. baru-baru nie diorang call pakcik aku. untuk ape? untuk jemput sebagai wali sempena pertunangan diorang. eh apsal tak ambil wali hakim je? korang nak pulak mengaku ade bapak kan? tahu pulak hukum tak bole ambil wali hakim selagi bapak hidup kan? apsal sebelum nie korang layan bapak korang macam die dah tak hidup? apsal? huhh

balik lahh. pulang lahh. aku sedih tengok pakcik aku. die harapkan korang anak-anak die balik jenguk die. jangan sampai die dah jadi jenazah, baru korang nak teresak-esak kat tepi. mase tu memang aku sepak je sorang-sorang. dasar anak tak kenang bapak!

macam mane sekalipun, aku rindu korang. kite membesar bersama-sama. aku dah tak ingat bile last kite semua jumpe. tapi ape yg aku pasti, sebelum aku sekolah menengah laa. and aku dah ingat-ingat lupe muke korang macam mane. aku try search kat google, facebook, semua tak jumpe. korang je sepupu perempuan yg besar. yg lain semua kecik lagi. aku rindu korang :'(

2 orang yg berminat dengan entri kat atas nie:

ieqa said...

Sedihnye.
Sampai hati diorang kan.
Pakcik Fatin tu nk jadi wali utk diorg?
Haiishhh ape pnye perangai daa~
Sabo je laa. huuu

Fatin Rahmat said...

terpaksa laa pakcik fatin jadi wali. dh itu je bapak kandung diorang. huhu. nak sangat jumpe diorang. tapi tah bile laa dapat jumpe lagi. hmm

Template by:
Free Blog Templates