بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum
Selamat Berkunjung ke Blog Fatin Rahmat!

Saturday, January 22, 2011

Youtube punca internet slow!


pernah buka Youtube? hadap Youtube berjam-jam? buka Youtube dari satu tab ke satu tab? tipu lah kalau tak pernah. sebab aku sendiri pun dulu selalu jugak tengok video clip lagu dalam Youtube nie. yelah, nak tengok kat mane lagi kan kalau bukan kat Youtube. sebenarnye tak salah kalau nak hadap Youtube nie. tapi kalau dalam satu hari tu, asyik loading video kat Youtube je, memang lepas tu kesan die internet akan slow loading. nak buka page website pun rase nazak je.

biasanye keadaan nie akan effect kat pengguna Broadband atau P1 WiMax sahaja. untuk pengguna streamyx, unifi atau yang pakai internet cable, die jarang lah nak slow. sebab die memang dah tersedia laju. paling ketara effect die kat pengguna P1 WiMax laa. sebab diorang nie bayar ikut gigabyte(GB) sebulan. so kalau diorang banyak loading Youtube dalam bulan tu, die banyak gune bandwidth and increase kan penggunaan gigabyte(GB) diorang. makanye balance gigabyte(GB) diorang akan tinggal sikit je untuk bulan tu. bile dah nak hujung bulan, automatik internet loading akan jadi slow gile.

kalau nak diikutkan speed P1 WiMax nie lagi laju dari speed Broadband. sebab P1 WiMax nie kategori 4G. manakala Broadband pulak kategori 3G sahaja. tapi die depend jugak kat kawasan tertentu. kalau kat kawasan tu coverage die dapat sikit je, memang akan slow jugak laa. paling teruk kalau tak dapat coverage langsung and tak dapat nak connect internet. rase macam katak bawah simen je. yelah, zaman sekarang nie kan semua nak online je keje. kalau boleh kat borang resume tu nak isi hobi : melayari internet! >__<

so langkah untuk mengelakkan internet jadi slow, aku cadangkan takyah tengok video kat Youtube secara ONLINE. tengok lah secara OFFLINE. cara die, cuma copy URL video tu than download dulu. lepas tu baru tengok. nak download nie pun ade caranye. kene download satu-satu. tak bole download sekali 2-3 video. sebab nanti speed akan jadi slow and terjadinya collision(perlanggaran data). bila terjadinye collision nie, nanti video yang di download tu akan jadi crack. tapi kalau banyak sangat download pun tak bole jugak. nanti lame-lame internet akan still jadi slow. so pandai-pandai laa buat limit untuk kebaikan diri sendiri :P



p/s - aku bosan kat bilik. takde keje nak buat :(

2 orang yg berminat dengan entri kat atas nie:

misz sheyla said...

ciss...patut la online p1 wimax slow gile...baru taw...cissss....seb bek membe punye..lau x memang dah cmpak dengan sengaja.....thanks 4 the info...

Fatin Rahmat said...

misz sheyla : member punye P1 WiMax tu die gune pakej mane? sebab ade yg slow and ade yg laju. tapi depend kat kawasan tu jugak laa. hehe

same-same! share laa info nie kat kawan-kawan skali tau :)

Template by:
Free Blog Templates